5.4.2014

Makedonia: Struga ja Sveti NaumJatketaanpas vielä hieman Makedonian matkan muistelua kesältä 2012. Lomamme aikana piipahdimme myös läheisessä Strugan kaupungissa. Kävimme etsimässä kaupungista bussiasemaa ja itseasiassa löysimmekin sen, mutta ovela taksikuski osasi juuri sopivalla hetkellä kertoa meille juuri sopivan hinnan, joten hyppäsimme taksiin. Taksikuski puhui sujuvaa saksaa ja oli erittäin ystävällinen sekä asiakaspalveluhenkinen. Hän olisi vienyt meidät myös Albanian puolelle kohtuullista korvausta vastaan. Ymmärtääksemme Albanian puolelle matkustaessa passin pitää olla vähintään vuodeksi eteenpäin voimassa ja toisella meistä passi oli menossa muutaman kuukauden päästä vanhaksi, joten jätimme tarjouksen käyttämättä. Muutenkin autossa istuminen 40 asteen helteessä ei oikein houkutellut, oli ilmastointi tai ei.

16 kilometrin päässä sijaitseva Struga on selkeästi jäänyt Ohridin varjoon. Kaupungin pääkatu oli siisti ja täynnä putiikkeja ja kauppoja, joiden hintataso oli varmasti edullisempi, kuin Ohridissa. Kaupunki oli yleisilmeeltään melko ränsistynyt ja likainen, roskia oli selkeästi enemmän verrattuna siistiin Ohridiin. Kaupungin halki kulkee joki, joka kuihtuu loppupäätä kohden kapeaksi uomaksi slummialueen keskelle. 

Mutta ei käyntimme täysin pettymys ollut, ei suinkaan! Joen alkupäässä avautuu kauniit näkymät järven yli ja sijaitseepa Strugassa myös upeat hiekkarannat. Rannoilla oli paljon lapsiperheitä ja kieltämättä kauniit ranta-alueet houkuttelivat auringon palvontaan paljon enemmän, kuin Ohridin keskustan betonilaiturit. Kaupungissa on myös paljon trendikkäitä terasseja ja kahviloita. Vaikka köyhyys iskeekin Strugassa melko rajusti päin kasvoja, niin päivän retkikohteena se on oikein mainio.
Vierailimme lomamme aikana myös 29 kilometrin päässä sijaitsevassa Sveti Naumissa, joka sijaitsee aivan Makedonian ja Albanian rajalla. Otimme Ohridista taksin, matka kesti noin 35 minuuttia ja maksoi 15 euroa. Kieltämättä hieman hirvitti mutkaiset vuoristotiet, joilla taksikuski ajeli tottuneen lujaa. Yllä olevassa kuvassa näkyy Sveti Naumin kultaiset rannat sekä vastarannalla sijaitseva Albania.

Kun taksi jätti meidät luostarialueelle mietin, mihin olemme tulleet. Turistikojuja vierekkäin, matkamuistoja, katuruokaa... Mielessäni kävi, että onko tämäkin paikka jo päästy pilaamaan turismilla. Onneksi olin väärässä. Hetken aikaa jatkettuamme matkaa edessämme avautui vehreä alue sekä kaunis luostarirakennus aivan järven rannalla. Luostari tarjosi myös majoitusta. Siinä terasilla nautimme kauniista näköalasta ja keskustelimme parin saksalaisen naisen kanssa. He olivat tulleet Sveti Naumiin viettämään päivää rannalle ja saimme heiltä vinkin, että takaisin Ohridiin pääsisimme laivalla. Tietysti otimme vinkin vastaan ja kotimatka taittuikin muutaman tunnin kuluttua laivan kattoterassilla.

Kiertelimme ympäri aluetta ja huomasimme, että luostareiden lisäksi alueella oli mielettömän kaunis lähde, jota kävimme ihailemassa veneajelulla. Vesi oli niin kirkasta, että lähteen syvimmällä kohdalla (4 metriä) näki pohjaan saakka. Vesi oli oppaan (siis soutajan) mukaan juomakelpoista, koska se vaihtui koko ajan pohjasta pulppuavien lähteiden kautta. Luostarin alueella riikinkukot käyskentelivät ympäriinsä ja mieheni oli ihan kauhuissaan, kun minä räpsin linnuista kuvia "liian läheltä". Söimme myös lounaan ja pääsin maistamaan paikallista pataruokaa, gjuvechia.

Makedonia näytti meille monet kasvonsa ja päällimmäisenä minulle jäi mieleen Ohridin monipuolisuus, Sveti Naumin kauneus sekä maan edullinen hintataso. En usko, että lähden Makedoniaan toistamiseen. Tuntuu, että ehdin näkemään alueesta kaiken ja matkakokemus säilyy kauniina muistona. Eikö se ole positiivista, että lomalta on saanut ns. kaiken irti? :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti