12.1.2014

Krakova - Kazimierz

Yksi suorastaan valloittava kaupunginosa Krakovassa on vanha juutalaisten kaupunginosa, Kazimierz. Jouluna kadut olivat autioita ja hiljaisia, mutta uskon että kesällä tämä alue herää eloon ja näyttää raikkaamman puolensa. Kazimierz sijaitsee vanhan kaupungin alapuolella, joen rannassa. Siellä sijaitsee myös suuri ostoskeskus, Galeria Kazimierz. Kazimiertzissä oli paljon ravintoloita sekä kahviloita ja siitä on kuulemma muodostunut nuorten ja taiteilijoiden suosima keskus. Talojen seiniltä huomasin ainakin pari isompaa teosta. 


Toisen maailmansodan kauheudet ovat Kazimierzissä esillä joka päiväisessä elämässä, jopa enemmän, kuin joen toisella puolella sijaitsevassa gettossa, jonne juutalaiset siirrettiin Kazimierzistä. Kävelimme ympäri tätä mielenkiintoista kaupunginosaa, kuvasin, kuvasin ja kuvasin. Ovien pielissä oli jiddisinkielisiä tekstejä, rakennukset olivat vanhoja ja vaurioituneita. Tosin tätä kaupunginosaa entisöitiin vauhdilla. Taisinkin lukea jostain, että vasta oli tehty päätös vanhojen rakennusten kunnostamisesta vuokrakäyttöön.

Szeroka kadulla, joka oikeastaan on suuri aukio, löytyy Remun synagoga, jonka vieressä on juutalainen hautausmaa. Natsit pakottivat juutalaiset rikkomaan hautausmaan vanhat hautakivet ja rakennuttivat hautasmaan ympärille muurit juurikin näistä samaisista hautakivistä. Itse hautausmaa muuttui kaatopaikaksi, joka löydettiin uudestaan 50-luvun loppupuolella. 
Jos yhtään historia kiinnostaa, niin kannattaa katsoa Spielbergin ohjaama Schindlerin lista-elokuva. Elokuvaa kuvattiin Kazimierzissä ja ajattelinkin katsoa sen uudestaan, nyt kun olen käynyt tapahtumapaikoilla. Kävin myös Schindlerin museossa, mutta siitä lisää myöhemmin. Luin myös yhden elämänkerran ennen reissua, Martin Grayn Kaikkien rakkaitteni puolesta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Varsovaan, mutta antaa kyllä koruttoman kuvan sodan kauheuksista.

Kuten kerroinkin, Krakovassa huokuu historia ja siksi se onkin kaupunkina varsin mielenkiintoinen sekä kuvauksellinen, ehkäpä yksi mielenkiintoisimmista kohteista missä olen tähän saakka käynyt.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti