7.1.2014

Joulu Krakovassa


Mietin tässä, että mistähän minä aloittaisin kertomaan Puolan "Prahasta". Mielestäni Krakova on kyllä aivan I-H-A-N-A kaupunki, hyvin säilynyt (ei ole pommitettu) ja siellä huokuu historia. Talot ovat toinen toistaan kauniimpia ja joka toisella kulmalla on kirkko tai synagoga. Kesällä vanhaa kaupunkia ympäröivä puistoalue on varmasti todella kaunis, se oli kaunis jopa näin joulukuussa. Luulen, että joulukuu on ollut muuallakin euroopassa normaalia lämpimämpi. Aurinko nimittäin helli meitä jokaisena päivänä ja lämmintä oli päälle 10 astetta, nurmikkokin vihersi. 


Olimme Krakovassa siis joulun ja vähän ylikin. Keskusaukiolla oli joulumarkkinat, jotka jatkuivat vielä lähtömme jälkeen. Jouluaattona koko kaupunki hiljentyi, kaupat menivät iltapäivällä kiinni ja tori ammotti tyhjyyttään. Mietimme tai suorastaan säikähdimme, että tässäkö tämä nyt oli. Kaikki puolalaiset ovat vetäytyneet koteihinsa viettämään joulua. Onneksemme löysimme kuitenkin ravintolan, itseasiassa muutamankin, jotka olivat auki. Saimme vielä pöydänkin ihan sattumalta, jouluaattomme oli siis hyvin onnistunut. 

Seuraavana päivänä kävimme kävelemässä autiossa juutalaisten kaupunginosassa. Tämä kävi meille oikein hyvin, sain rauhassa kuvailla ja kun tulimme takaisin vanhaan kaupunkiin, tori oli täynnä ihmisiä! Joulupäivänä kaikki oli siis entisellään, kaupat vain pysyivät suljettuna. Löysimme samalle illalle vielä ravintolankin aivan ydinkeskustasta, tästä muuten lisää myöhemmin. Sama meininki jatkui Tapaninpäivänä, joten voin kertoa, että Krakovassa kyllä viihtyy jouluna!

Markkina-alue oli täynnä erilaisia kojuja. Grillikojuista leijui vahva savun tuoksu, joka seurasi minua Suomeen saakka. Grilleissä valmistui niin pork knucklesia (en tiedä tuolle ruhon osalle oikeaa suomalaista vastinetta, vähän niin kuin possun ranne tai sääri?), vartaita, black puddingia (valmistettu makkarasta ja verestä) sekä tietysti Krakovan makkaraa. Lisäkkeinä oli paistettuja perunoita sekä vihanneksia, kaalisalaattia ja tietysti vaaleaa leipää reiluina siivuina.

Istuimme markkinoilla joka päivä ja menimme vielä illalla uudestaan nauttimaan iloisesta puheensorinasta ja mulledwinesta. Vime vuonna Saksassa ollessamme, markkinat menivät kiinni 24.12. ja seuraavana aamuna niistä ei ihan oikeasti ollut jälkeäkään. Kaikki oli purettu yhdessä yössä pois, jopa pikkuruiset kojut, joista myytiin paahdettuja manteleita, KAIKKI hävisivät. Puolalaiset ovat myös jämptejä ja suunnitelmallisia, mutta jotenkin ehkä huolettomampia kuin saksalaiset? 

Saimme myös äärimmäisen ystävällistä palvelua. Tästä esimerkki ennen kuin olimme edes saapuneet Krakovaan. Tulimme lentokentältä junalla keskustaan ja eräs ystävällinen rouva kertoi meille, mikä lippu meidän kannattaa ostaa, kun viivymme viikon. Säästimme siinä samalla muutaman slotin ja mikä tärkeintä, puolalaiset saivat minulta samantien kymmenen pistettä ystävällisyydestä ja avuliaisuudesta!

Joulumme oli siis erittäin onnistunut ja Puolassa on paljon nähtävää, maisteltavaa sekä koettavaa myös jouluna, näistä lisää seuraavissa postauksissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti