30.7.2014

Postikortteja Portugalista - Porto
Aloitin kesälomani Portugalin kuuman auringon alla. Lensimme Frankfurtin kautta Lissaboniin, josta matkustimme noin 300 kilometriä junalla pohjoiseen, kauniiseen Porton satamakaupunkiin. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli erittäin hyvä, että sijoitimme Porton ensimmäiseksi kohteeksi Portugalin lomallamme. Kaupunki on nimittäin pieni ja unelias, täydellinen rentoon lomailuun ilman aikatauluja! Porto oli ilmastoltaan todella erilainen, kuin Lissabon, sitä voisikin verrata Suomen kesän kaltaiseksi. Lämpötilat olivat alle kolmenkymmenen ja joelta puhaltava tuuli teki auringon paahtavuudesta petollista. Itseasiassa ensimmäinen aamu valkeni sateisena, harmaana ja melko viileänä. Kuten varmasti muistat, Suomessa alkukesä oli todella kylmä ja sateinen, helteet tietysti alkoivat juuri, kun lähdimme reissuun. Mieli oli hieman matala, kun istuin varpaat märkänä Douro-joen rannassa sateen ropistessa aurinkovarjoihin ja mietin, tästäkö minä maksan. Onneksi puoleenpäivään mennessä aurinko alkoi paistamaan ja loppuloman saimme nauttia pelkästään auringosta.

Muutaman Euroopan kaupunkilomakohteen käyneenä, rakastuin Portoon ensisilmäyksellä. Koko kaupunki huokui rauhallisuutta ja raukeutta, tunnelma oli suorastaan unelias. Ihastuin kaupunkilaisten "hälläväliä" -asenteeseen ja totesinkin useasti miehelleni, että miten ihmeessä saisin tuotua tämän stressittömän ilmapiirin kotiin. Ihmiset istuskelivat terasseilla, kenelläkään ei ollut kiire minnekään. Palvelu oli rentoa, asiat hoituivat kyllä, mutta sellaisella sopivan kiireettömällä asenteella. Ihmiset olivat myös todella, todella ystävällisiä ja avuliaita, myös englanninkielentaito oli hämmästyttävän hyvää.
Porton keskusta, Ribeira, on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja en yhtään ihmettele miksi, miljöö on hurmaava! Talot ovat punakattoisia, maalattu raikkaasti tai julkisivua koristivat mitä upeimmat kaakelit. Kaupunki on sopivasti ränsistynyt, mutta todella siisti, rakennuksia entisöitiin kovalla vauhdilla. Kadut ovat mosaiikkikiveä tai pikkukiveä ja maasto on todella mäkistä. Meitä varoiteltiin Lissabonin hankalakulkuisuudesta, mutta mielestäni Porto oli vielä mäkisempi! Ehkä nämä korkeuserot korostuivat enemmän Portossa, koska kaupunkialue oli paljon pienempi. Porton keskuskatu, Avenina dos Aliadosta reunustavat kauniit, historialliset rakennukset. Katua kävellessä voisit olla yhtähyvin Keski-Euroopassa. 

Porto on kuuluisa portviinistä. Itse viinipanimojen alue sijaitsee vastarannalla, Vila Nova de Gaian -alueella. Alueella sijaitsee monta panimoa, jotka järjestävät viininmaisteluita sekä kierroksia viinikellareissa. Emme ole portviinin ystäviä, joten kellarikierrokset jäivät meidän osaltamme käymättä. Kävimme kuitenkin alueella ja ihmettelin, miten paljon tunnelma voi muuttua joen toiselta puolen. Kadut olivat selkeästi tehty miellyttämään turistien tarpeita, täältä löytyi jopa aggressiivisia kauppiaita. Pienen kävelyn jälkeen palasimme takaisin Porton uneliaaseen syleilyyn. En ollut tutustunut portugalilaiseen ruokaan kovinkaan tarkasti, joten mitään suuria odotuksia minulla ei ollut ravintoloiden suhteen. Huomasin, että Portugalissa on paljon tapaksia ja kalaa, kuten turskaa (Bacalhau) sekä muita mereneläviä. Suosittelen myös maistamaan jälkiruokia sekä leivoksia, niitä portugalilaiset osaavat tehdä! Ravintoloita on varmasti jokaiseen makuun ja me löysimme itsemme usein trendikkäistä bistroista. Ruoan seurana suosittelen nauttimaan viiniä, koska se on ensinäkin maukasta, mutta myös edullista. Lisäksi suosittelen maistamaan sangriaa, varsinkin valkoisessa muodossa! Hintatasoltaan Porto oli luonnollisesti edullisempi, kuin Lissabon. 

Marketeissa ruoka sekä juomat (viini, olut ja siideri, kyllä! Somersby!) ovat todella edullisia. Mietimme, että joskus vuokraamme Portugalista asunnon ja kokkaamme itse ruokamme. Elintarviketarjonta on todella hyvä, vihannekset sekä hedelmät tuoreita ja kaupoista löytyy myös paistopisteitä, joista voit ostaa pilkkahintaan lämpimiä suolaisia pasteijoita, leipiä sekä leivonnaisia. 

Viivyimme Portossa viisi päivää ja tämä oli kyllä meidän kohdallamme optimiaika koluta kaupunki läpi. Kaupunki on kuitenkin melko pieni ja meillä alueeseen tutustumiseen meni yksi päivä. Portosta lähdimme junalla takaisin Lissaboniin, jossa viivyimme viikon. Lissabonista teimme kaksi päivän retkeä lähikaupunkeihin, joten tulet lukemaan melko paljon tulevissa postauksissa Portugalista...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti