1.4.2014

Makedonia: Ohrid


Huomasin, että en ole täällä blogissa kertonut lähes parin vuoden takaisesta matkastamme Makedoniaan. Vietimme viikon Ohridissa, Albanian vastarannalla sijaitsevassa ihastuttavan romanttisessa kaupungissa. Teimme omatoimimatkan, ilman oppaita, lennot sekä hotellit varasimme netistä. Matka lentokentältä keskustaan kävi kivuttomimmin taksilla (5 €). Lisäksi ystävällinen taksikuski kertoi meille paikallisen "rahanvaihtopisteen". Tämä rahanvaihtaja seisoskeli torin laidalla ja hetken seurattuamme, huomasimme, että muutkin turistit käyttivät hänen palvelujaan. Emme hävinneet yhtään, käytössä oli normaali kurssi... ;)

Itse Ohridin kaupunki on nähty parissa, kolmessa päivässä. Kävelimme vuorelle, jossa sijaitsi kirkkoja, raunioita, amfiteatteri sekä vanha linnoitus. Maassa on paljon ortodokseja, joka näkyi kirkkojen ja kappeleiden määrässä, myös ikonit näkyivät katukuvassa. Aikaa kulutimme ravintoloissa, ulkona syöden sekä kivoissa, järven päälle rakennetuissa kahviloissa sekä baareissa. Kävimme myös läheisissä kaupungeissa sekä nähtävyyksissä, näistä kerronkin lisää myöhemmin.


Ostoksia tuli myös tehtyä, kengät olivat edullisia, kun löysi oikeat kaupat. Vaatteet olivat saman hintaisia, kuin Suomessa, varsinkin merkit olivat normaaleissa hinnoissa. Pelkäsin hieman, että "tyrkytyskulttuuri" olisi tavoittanut Makedonian, koska naapurimaat Kreikka ja Bulgaria osaavat jo sen, onneksi näin ei ollut. Kaupunki tuntui hyvin turvalliselta ja rauhalliselta. Yksi basaarikatu löydettiin, jossa oli piraattituotteita myynnissä, mutta muuten ostoskadut olivat "laadukkaan" näköisiä.



Ruoka oli hyvää, varsinkin paikalliset herkut moussaka sekä täytetyt paprikat maistuivat. Lisäkkeenä oli aina lämmintä leipää ja monesti otimme myös maan erikoisuuksia alkupaloiksi; valkosipulia sekä oliiviöljyä survottuna sileäksi massaksi sekä punaisista ja vihreistä paprikoista tehtyä levitettä. Ruoka oli myös todella edullista ja söimmekin kaksi kertaa päivässä ravintolassa. Salaatit maksoivat n. 2 €, muut pääruoat n. 5-8 €. Olut maksoi ravintolassa n. 1 € tuoppi ja pieni valkoviinipullo n. 2 €. Jälkiruokia emme ottaneet kuin pari kertaa. Maistoin kahvin kera baklavaa ja viimeisenä iltana kävimme rantakahvilassa jäätelöllä sekä Ohrid cakella. Leivokset ovat makeita ja niissä on käytetty paljon pähkinää. Maistoin myös paikallisia viinejä, joita toimme myös mukanamme Suomeen. Paikallisia viinitiloja olivat Tikves, Stobi sekä Bovin. Valkoviinit olivat todella hyviä, ihanan raikkaita, punaviinit pääasiassa puolikuivia.



Vanha kaupunki on rakennettu vuoren rinteeseen ja vuoren laella sijaitsevat Pyhän Kaneon Johanneksen kirkko sekä Tsaari Samuin linnoituksen rauniot. Vanhassa kaupungissa taas on Pyhän Sofian kirkko, jonka mukaan myös viereinen ravintola oli nimetty. Kadut ovat mutkaisia, äärimmäisen kapeita mukulakivikatuja. Paikalliset ajelivat näillä kaduilla autoilla vallan tottuneesti. Muutaman kerran piti litistyä seinän viereen, että varpaat säästyivät. Katuja reunustivat vanhat rakennukset, joita oli entisöity, katukuvassa näkyi myös paljon keskeneriäisiä rakennuksia. Tuntui, että asukkailla oli periaate; mitä surkeampi talo, sen kauniimpi puutarha. Pihat olivat vehreitä ja täynnä kauniita kukkia. Kaupunki oli myös todella siisti, roskia ei ollut missään, mutta roskapönttöjä sitäkin enemmän. 


Vuorella sijaitsee myös amfiteatteri. Ollessamme Ohridissa, siellä alkoi kansainvälinen musiikkifestivaali. Amfiteatterissa oli festivaalien avajaiset, jossa esitettiin Romeo ja Julia. Harmiksemme juuri tuona iltana satoi vettä, joten näytelmä jäi meiltä näkemättä. Kuten kerroin, itse kaupunki on nähty parissa kolmessa päivässä. Tällaiselle valokuvausharrastelijalle kohde oli mitä mainoin. Luonto upeaa, ihanasti ränsistyneitä rakennuksia ja kauniita asioita joka puolella. Kerron myöhemmin lisää alueen nähtävyyksistä sekä lähellä sijaitsevasta Strugan kaupungista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti