8.4.2014

Matkakertomus: Bremen




Vaikka kevät tuntuukin olevan pitkällä, niin ajattelin palata reilun vuoden takaiseen jouluun. Niin kun olette varmaan huomanneet, minulla on armoton matkakuume ja olenkin monena iltana yllättänyt itseni selailemassa kuvia menneiltä reissuiltamme. Olen huokaillut ja muistellut huippuja reissujamme. Viimeksi kerroin kesän reissustamme Makedoniaan ja nyt ajattelin kertoa kuinka Saksassa vietetään joulua.

Olimme joulun 2012 Saksassa, Bremenissä. Saksaan saa lentoja melko edullisesti, varsinkin jos tietää selviävänsä hieman rajoitetummalla matkatavaramäärällä. Olimme perillä kuusi päivää, joten pärjäsimme hyvin pelkillä käsimatkatavaroilla. Muutama ostoskin mahtui takaisin tullessa matkalaukkuihimme.

Bremen on vanha satamakaupunki ja sitä halkoo Weser-joki. Bremen oli keskiajalla tärkeä hansakaupunki. Itse tupsahdimme keskelle joulumarkkinoita, joka kulmalla tuoksui pretzelit sekä glühwein ja ihmiset olivat hyvinkin iloisissa tunnelmissa. Itse olin ensimmäistä kertaa Saksassa ja ihastuin kultuuriin heti. Kaikki asiat ovat niin järjestelmällisesti toteutettu, että kaltaiseni perfektionisti nautti kyllä olostaan.

Hotellimme sijaitsi rautatieaseman vastapäätä ja yllätykseksemme saimme todella suuren huoneen ylimmästä kerroksesta kahdella kattoparvekkeella varustettuna. Hotellissa oli myös sauna, jonka lämmöstä nautimme päivittäin. Vierailumme aikana saimme hotellin väeltä joululahjan; huoneemme pöydällä odotti purkillinen hotellin omaa hilloa, joulukortilla varustettuna. Harmiksemme emme saaneet tuotua sitä mukanamme Suomeen juurikin tuon rajoitetun käsimatkatavaramäärän vuoksi.


Mitä me teimme koko joulun? Istuimme kahviloissa, kiertelimme kaupunkia ja teimme ostoksia. Alennusmyynnit olivat nimittäin käynnissä ja merkkivaatteiden alennukset pyörivät 70 prosentin tuntumassa. Mieheni löysi mm. Bossin villakangastakin juurikin tällaisesta alesta. 

Joulu ei ehkä ole paras aika mennä Saksaan, jos haluaa nauttia varsinkin erilaisista ravintoloista sekä ostosmahdollisuuksista. Jouluaattona kaupat olivat todella rajallisesti auki, joulupäivänä kaikki olivat suljettu, samoin suurin osa ravintoloista piti ovansa kiinni jopa kolme päivää. Emme kuitenkaan menneet nälkäisenä nukkumaan vaan aina löytyi avoinna oleva ravintola. Saksassa yleisesti kaikki ostoskeskukset ovat kiinni  sunnuntaisin. Ruoka Saksassa on hyvää, hintataso on Suomea edullisempi. Olutta tietysti suorastaan täytyy juoda. Itse maistoin tyttömäistä vehnäolutta, joka tarjoiltiin pitkästä lasista mansikan sekä pillien (!) kera. Hyvää oli.

Joulumarkkinoiden tunnelma on kyllä kokemisen arvoinen ja nyt Krakovan joulumarkkinatkin nähneenä täytyy myöntää, että kyllä Saksassa meininki oli villimpää. Molemmissa toki oli puolensa. Bremenissä markkinat olivat paljon suuremmat, kuin Krakovassa. En edelleenkään ymmärrä miten suuri alue oli ja milloin olimme milläkin puolella toria. Saksassa joulumarkkinat sulkeutuvat saksalaiseen tapaan jämptisti 24.12. Tämä tarkoitti sitä, että jopa kadun varsilla olevat paahdettujen pähkinöiden myyjät hävisivät kuin taikaiskusta. Myös tori oli seuraavana aamuna siivottu ja markkinoista ei ollut jälkeäkään, ei edes pienen pientä roskaa näkynyt. Krakovassa markkinat ovat avoinna aina tammikuun puolelle, mutta samalla tavalla mulled wine virtasi ja kojussa grillattin maistuvia (ja lihaisia) annoksia.

Bremenissä sijaitsee myös Grimmin satujen soittoniekat-patsas. Aasi-paran kuluneita kavioita oli yksi jos toinen turisti koskettelemassa, itse tyydyin poseeraamaan patsaan vieressä. Kerron vielä seuraavassa postauksessa lisää vierailemisen arvoisesta kaupunginosasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti