21.1.2014

Krakovasta vielä...


Palaan vielä Krakovan muistoihin, vaikka reissusta onkin jo jonkin verran aikaa. Tässä muutama vinkki paikkoihin, joissa mielestäni kannattaa käydä. Ei ehkä kaikille sopivia kohteita, mutta vierailemisen arvoisia kyllä.

Auschwitz ja Birkenau. 

Olemme molemmat kiinnostuneita historiasta ja emme voineet olla ohittamatta tilaisuutta vierailla Auschwitzissa sekä BIrkenaussa. Vierailuhan ei ollut kovinkaan mieltä ylentävä ja itselläni oli täysin erilaiset käsitykset asioista. Olin aina kuvitellut, että Auschwitz on se "pahin" ja hirvittävin paikka, mutta pian huomasin olevani väärässä. Menimme omatoimisesti (kuten aina) bussilla Krakovasta Auschwitzin porteille. Bussimatka kesti noin 1,5 tuntia ja meni yllättävän nopeasti, ihailin mielelläni  kauniita maalaismaisemia ja pikkukyliä. Paikan päälle päästyämme, ostimme suomenkielisen opaslehtisen ja kävelimme sisääntulorakennuksen läpi suurelle sisäpihalle. Alueelle ei ole pääsymaksua, ellei halua osallistua opastetulle kierrokselle. Näimme järkevämmäksi mennä omaan tahtiin ja tuo opasvihkonen kyllä kertoi kattavasti leirin historiasta.

Leiri näyttää ulospäin miltä tahansa "kylältä" tai armeijan tukikohdalta, se kai siinä idea on ollutkin... Paljon punatiilisiä, siistejä taloja vierekkäin. Kiertelimme ympäri leiriä ja otin muutamia kuvia autioista kaduista. Itse parakeissahan ei kuvia saanut ottaa ja ymmärrän kyllä miksi. Parakeissa oli kaunistelematta näytetty kaikki kauheus. Oli valokuvia, tarkemmin seinän kokoisia kuvia nälkiintyneistä ihmisistä, seassa myös lapsia. Oli tavaroita, matkalaukkuja röykkiöittäin, hiuksia, hammasharjoja, kenkiä. Tietysti tiesin näistä kaikista, mutta silti sen kaiken näkeminen oli todella pysäyttävää. Kävelin parakkien käytäviä pitkin, seiniltä minua tuijotti satoja ja satoja silmäpareja, kuvissa kerrottiin ammatti sekä leiriin saapumis- ja lähtemispäivä, siis tarkemmin kuolinpäivä. Leirissä viivyttiin päivä, kaksi, ehkä pari viikkoa, maksimissaan pari kuukautta. Kauniita, nuoria naisia, joilta hiukset oli leikattu ja komeita, nuoria miehiä, joilla olisi ollut koko elämä vielä edessä.

Auschwitzista kulkee bussi Birkenauhun. BIrkenau oli vielä pysäyttävämpi... Kun kävelet porteista sisään, näet silmänkantamattomiin tuhottuja parakkeja ja niiden pystyssä säilyneitä savupiippuja. Sitä näkyä ei vaan pysty selittämään, alue on valtava. Alueella on samantyylisiä punatiilisiä rakennuksia, kuin Auschwitzissa, mutta niiden lisäksi on säilynyt myös puuparakit, joissa asui kerralla satoja vankeja. Keskellä pihaa kulkee rautatie, jota pitkin miljoonat kulkivat suoraan kuolemaan, yksi vaunukin oli jätetty paikoilleen.  



Ghetto ja Schindlerin museo.
Toinen historiasta kiinnostuneille sopiva kohde on ghetto sekä sen vieressä sijaitseva Schindlerin museo. Ghetto sijaitsee Veiksel-joen toisella puolella, opasteet tulevat vastaan, kun siltaa ylittää. Alueella on mm. aukio, jossa on jättimäisiä tuolia. Talojen seinissä on pieniä kylttejä, joissa kerrotaan gheton ja rakennusten historiasta. Ne, jotka ovat katsoneet Schindlerin lista-elokuvan, tunnistavat tässä kaupunginosassa elokuvassa esiintyviä paikkoja.

Kävimme myös Shchindlerin museossa, joka sijaitsee samalla suunnalla. Museo on hieno, siis todella upeasti toteutettu. Museossa on mm. elokuvasali, jossa pyörii dokumentti emalitehtaan työntekijöistä. Museo on vaikuttava, siellä on käytetty äänitehosteita ja jopa tuoksuja. Museo sijaitsee osoitteessa Lipowa 4 ja sinne on pieni kävelymatka keskustasta.





Krakovassa kannattaa myös ehdottomasti vierailla linnan alueella sekä kaupunkia kiertävässä puistossa. Verkahalli on myös upea, sekä kaupungin torilla sijaitseva torni, jonne kipusimme kapeita kiviportaita pitkin. Kesällä en ehkä sinne lähtisi, oli jo näin joulunaikaankin jonkin verran tungosta. 

Jos sinulla on kysymyksiä Krakovasta, kerron mielelläni lisää omia vinkkejäni. Itse ihastuin Krakovaan, sen tunnelmaan ja ihmisten ystävällisyyteen. Kaupunki on myös todella kuvauksellinen, joten jos olet tällainen harrastelija, kuin minä, niin saat kaupungista uskomattoman paljon irti.



2 kommenttia:

  1. Mukavaa kun olit liittynyt lukijakseni, löysin tänne sinun blogiisi sitä kautta. :)

    Siis niin vaikuttavia kuvia, vetää sanattomaksi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minä olen käynyt ihastelemassa sinun kuviasi NIIN monesti, niin ajattelinpa samantien ihan "virallisesti" seurailla :) Nuo keskitysleirit ovat kyllä pysäyttäviä paikkoja ja herättävät aika ristiriitaisia tunteita. Siksi laitoinkin vain pintaraapaisun kuvistani, joita tuolta otin... Ei aina tiedä, miten herkkiä lukijat ovat...

      Poista