Olen juoksennellut jo jonkin aikaa ja kokenut melkeinpä kaikki mahdolliset juoksijan vaivat. On ollut polvikipua, jonka sain korjattua uusilla kengillä. Akillesjänne on kerran tulehtunut, kun juoksin pitkästä aikaa toisilla uusilla kengillä jäisillä kaduilla.
Viimeisimpänä vaivana penikat (jotka vaivaavat edelleen).
Kävin viime kesänä tämän vaivan takia urheilulääkärillä ja vastaus oli: lepo. Treenasin tuolloin puolimaratoonille, joka sitten jäi juoksematta näiden kipujen takia. No, minähän lepäsin. Kuukauteen en ottanut ainuttakaan juoksuaskelta, vaan kävelin, kävelin, kävelin, kävelin ja kävelin. Kokeilin kylmä-kuuma hoitoa, voiteita, venyttelyä ja mikään ei auttanut. Lepo lopulta auttoi. Tein siis kaikkeni. Talvella ei tullut juostua kovinkaan montaa lenkkiä pakkasten takia. Kävin salilla, crossailin, poljin pyörää ja tein HIIT:iä viikottain.
Kuinkas sitten kävikään?
Nyt pystyn jo elämään kipuilevien penikoiden kanssa. En voi kuin hehkuttaa KUNNON varusteiden puolesta. Kenkinä käytössäni on tällä hetkellä Niken Vomerot, joissa on koko pohjan vaimennus. Lisäksi uusin hankintani on kompressiosukat. Ensi kesän sitten juoksen nämä "jalkapallosukat" jalassa. :)
Siinä tämän hetkinen varustelu, joka on ainakin minua auttanut penikkavaivoissani. Sukat ostin paikallisesta Intersportista, netistä saa myös tilattua. Seuraavaksi hankintalistalla on uudet juoksukengät, kohta näilläkin on jolkoteltu se 1000 km.
En tiedä oliko se psykologista, mutta sukat oikeasti auttoivat. Aloitin varovasti talven aikana (kun pakkaset hellittivät) juoksemisen kerran viikossa, nyt olen nostanut määrää kahdesti viikkoon. Toinen pohje hieman oireilee, mutta kipu ei ole mitenkään sietämätöntä.
- KUNNOLLISET kengät! Niihin kannattaa satsata, maksoi mitä maksoi!
- kompressiosukat, kannattaa ainakin kokeilla!
- pohkeiden venyttely, ennen juoksemista.
- juoksun jälkeen kannattaa myös venytellä takareidet, lonkan koukistajat ja pakarat. Monesti näiden lihasten kireys heijastuu alaraajoihin.
- juoksuasennon tarkastaminen. Huomaan, että varsinkin pidemmillä lenkeillä alan "laahaamaan" itseäni ja ryhti huononee, kun väsymys alkaa painaa.
- myös askellukseen kannattaa kiinnittää huomiota, astutko kantapäällä, päkiällä vai koko jalkapohjalla.
- maaston ja alustan vaihtelu, itse juoksen usein osan matkasta pururadalla ja osan asfaltilla.
- maltti on valttia tässäkin asiassa. Jos jalat kipeytyvät, niin lepo auttaa varmasti.
Toivottavasti vinkeistäni on hyötyä, koska tiedän miten uskomattoman turhauttavalta tuntuu, kun ei pääse liikkumaan! Juokseminen on minun tapani tyhjentää pää.